Brainspotting

Brainspotting werd in 2003 toevallig ontdekt door de New Yorkse psychotherapeut David Grand, die tot dan werkte met gespreks- en EMDR-therapie op het gebied van trauma, vooral in de sport. 

Bij de behandeling van een wedstrijd-kunstschaatser die DG al een jaar in therapie had deed zich iets opmerkelijks voor. Haar probleem was dat zij één specifieke sprong maar niet onder de knie kreeg waarbij ze telkens viel.

Tijdens een sessie met EMDR-oogbewegingen bemerkte DG dat haar ogen plotseling een trillende beweging maakten. Nieuwsgierig en benieuwd hield hij zijn vingers stil op dat punt (de latere zgn. ‘Brainspot’) en wachtte. 

De jonge vrouw barstte daarop 10 minuten lang los in flashbacks, emoties en lichamelijke sensaties – ook over dingen waar DG in het afgelopen behandeljaar helemaal niks over gehoord had! De volgende dag bleek ze de bewuste sprong probleemloos te kunnen uitvoeren.

Deze ervaring vormde de basis voor de verdere ontwikkeling van Brainspotting.

Brainspotting is ook nu, 20 jaar na de ontdekking, een methode die voortdurend in ontwikkeling is en aansluiting vindt bij de nieuwste wetenschappelijke ervaringen op het gebied van hechting en neurobiologie.

 

Brainspotting-sessie-richtlijnen

  1. Je hoeft niets te proberen of te doen
  2. Sta jezelf toe om emoties en verschillende sensaties in je lichaam te voelen
  3. Je hoeft niet te proberen het probleem te analyseren
  4. Je kunt tijdens de sessie zoveel praten als je wilt, of zo weinig als je wilt
  5. Ik kan je vragen ‘Waar ben je nu?’
    Dit verwijst naar waar je in je gedachten bent of hoe je je voelt.
  6. Ik kan je vragen ‘Wat voel je in je lichaam?’
    Dit verwijst naar verschillende gewaarwordingen of pijnen die je mogelijk ervaart, zoals benauwdheid in de borst, buikpijn, spanning in de nek, oogtrekkingen of iets anders dat wordt ervaren.
  7. Ik kan je op een schaal van 0-10 vragen hoe geactiveerd je je voelt door je probleem, terwijl je gefocust bent op de emoties die u voelt, waarbij 10 het meest is en 0 helemaal niets.
  8. Stilte is oké
  9. Het kan zijn dat ik je vraag om tijdens je sessie een koptelefoon te dragen voor biolaterale stimulatie. De geluiden die je hoort gaan heen en weer van rechts naar links, waardoor je rechter- en linkerhersenhelft met elkaar integreren tijdens het verwerken, terwijl je tegelijkertijd gefocust blijft in je innerlijke diepe brein.
  10. Het kan zijn dat ik je vraag een oog af te dekken met bijvoorbeeld een slaapbril of piratenlapje.
    Dat is om te onderzoeken of je hersenhelften verschillend reageren op de brainspot en vanuit welke van de twee je zou willen werken.
  11. Vertrouw op het proces en laat je hersenen ongezonde verbindingen ontkoppelen, ontstressen en herstellen.

Wil je er niet alleen meer over weten maar het ook ervaren?
Boek dan een gratis online info- en ervaringsgesprek van 30 minuten:

Chat openen
Hallo 👋
Kan ik je helpen?